tiistai 1. maaliskuuta 2016

Mitkä ihmeen harjotteet?


"Stop, Stop, Stop! Aivoni lähettävät keholleni väärää viestiä. Oireet, kuten lihas- ja nivelkivut, väsymys ja ahdistuneisuus aiheuttivat ennen kipuja ja mielialanvaihteluita. Nyt tiedän, että oireet johtuvat limbisenjärjestelmän aivosolujen yhteyksistä, joita nyt itse aivoissani muutan"
 Näillä sanoilla DNRS-harjoitteeni alkavat. 

Toukokuussa äitini oli kylässä kaverillaan. Siellä tuli puheeksi mun fibromyalgia. Toinen vieraana ollut nainen kuultuaan tästä, alkoi kertomaan  DNRS-ohjelmasta, jonka voi tilata netistä. Hän oli itse lakannut oirehtimasta tehtyään niitä harjotteita. Kesäkuun mietittiin pitäisikö tilata vai ei. Tilattiin ne dvd:t ja heinäkuun alusta päästiinkin jo homman ytimeen. Alkuun piti kaikki dvd:t katsoa läpi. Ainoa huono puoli siinä oli, että ei saanut suomen kielistä tekstitystä. Nykyisin DNRS-levyt saa myös suomeksi tekstitettyinä! Aloitin kesäkuussa täyttämään kirjaa mikä siihen tilaamaani pakettiin kuului. Piti tehdä erilaisia tehtäviä ja luoda vaihtoehtoisia ajattelumalleja. Esimerkiksi en voi käydä saunassa, koska se aiheuttaa niin kamalan olon ja paikat kipeiksi. Tälläisen lauseen muutinkin, että "en käy saunassa, koska en pidä saunomisesta. Ehkä joskus opin pitämään." Myös piti tehdä lapuille voimalauseita, joita piti kuukauden ajan kirjotitaa joka päivä 10 kertaa. Näitä lauseita tuli toisteltua myös useasti päivän aikana ääneen ja tuijotettua lappusia kaapin ovesta. "Olen terve ja vahva!, Rakastan elämääni!, Voin tehdä mitä haluan, missä haluan, milloin haluan!, Olen energinen!, Ajatukseni ovat kirkkaita iloisia ja selkeitä!, minulla on voimaa ja kyky parantaa itseni!, Saan tukea!"

Mitä harjoitteissa tehdään?

Toisella kouluviikolla aloin tekemään kokonaisen harjoitteen joka päivä vähintään yhden tunnin ajan. Jos haluaa pysyvän vaikutteen, niin harjoitetta pitää tehdä vähintään kuuden kuukauden ajan. Harjoitusta tehdessä pitää seistä ympyröiden päällä ja puhua ääneen. Huoneessani on tekstejä, joita pitää aina tietyn lapun päällä sanoa liikkeitä samalla tehdessä. Harjoitus pitää aina tehdä iloisena hymyillen, ja itselle pitää puhua vähän samalla lailla, kuin pienelle lapselle: lempeästi. Memory kohdassa, muistellaan jotain ihanaa muistoa. Kuvailen kaikkea mitä silloin olen ympärillä nähnyt, kuullut, haistanut, maistanut, koskenut, miten olen liikknut ja silleen. Kaikki tämä pitää tehdä preesenssissä. Kun sitä on tehty 7min-30min, niin hengitetään kolme kertaa syvään ja astun futuren päälle, jossa puhutaan saman tyyllisesti jostain tulevaisuudessa tapahtuvasta asiasta. Se voi olla ihan jotain normaalia, kuten esimerkiksi yksi futureni on sellainen, jossa herään aamulla aikaisin, olen iloinen ja onnellinen, että voin mennä kouluun, on ihanaa kävellä bussipysäkiltä kilometrin koululle, kävellä portaat, olla tunnilla, osallistua liikuntatunnille, kävellä 6km matka kotiin koulusta ja illalla mennä treeneihin, jossa pystyn osallistumaan kaikkeen. Siis juosta, punnertaa, luistella...

Miten harjoitteet vaikuttavat päivään?

Vaikka tunti tuntuu kovin vähältä, varsinkin alussa se tuntui todella pitkältä ajalta käyttää harjoitteisiin. Kuitenkin harjoitteiden tekeminen on helpottanut ja joskus jopa tuntuu, että nyt on aika tehdä harjoite. Kuitenkin jos tulee päivä että on tosi huono fiilis, väsyttää, sattuu... sitä on vaan niin hirveän raskas aloittaa tekemään. Se menee vähän sillain sillon, että ensin alkaa ehkä jopa itkettämään, kävelen kysymättä itseltäni "haluatko?" STUCK-kohdan päälle. Nostan kädet ilmaan "voittajan kädet" alan hymyilemään. Saatan myös katsella esimerkiksi nauravia vauvoja youtubesta. Suljen kaiken muun ulkopuolelle. Kun olo alkaa piristyä edes vähän, sinnikkäästi alan hymyillen harjoitusta tekemään. Välillä tulee päiviä myös, jolloin on jo ilta eikä sitä ole voinut missään välissä tehdä. Silloin vaikka olisi kello 12 yöllä, teen sen. En kykene jättämään sitä väliin. Aina kun nappaan itseni kiinni ajattelemasta negatiivista puolta, alkaa ahdistamaan, tulee sellaista kipua, jotka vain tulee aivoista yhtäkkiä, pitäisi tehdä harjoite. Jos sitä ei pysty tekemään, voi myös alkaa katselemaan ympärilleen ja etsimään tietyn värisiä asioita. "Vihreä puu, vihreä kynä, vihreä pöytä..."

Halua tehdä harjotetta lisää se, että olen alkanut parantumaan. Esimerkiksi nimipäivänäni, kun olin shoppailemassa ei sattunutkaan käveleminen melkeenpä ollenkaan. En ole pitkään aikaan jaksanut olla niin pitkään liikkeessä Jo puolessatunnissa on alkanut tuntumaan niin raskaalta. Harjoitteet olisi hyvä tehdä aina heti aamulla. Aloitan aamun syömisellä ja laittautumisella. Niiden aamupuuhien jälkeen on jo vähän pirteämpi olo ja voi tehdä harjoitteen. 

Dynamic Neural Retraining System

DNRS-ohjelman on kehittänyt canadalainen psykologi Annie Hopper. Ajatuksena on työkenellä limbisen järjestelmän parissa. Ajatellaan, että esim. Fibromyalgia ja kemikaaliyliherkkyys on syntynyt siitä, kun limbiseseen järjestelmään on syntynyt vääränlaisia yhteyksiä. Jos syöt hernekeittoa ja oksennat sen jälkeen, et välttämättä pysty pitkään aikaan syömään sitä. Aina, kun haistat tai näet sen, sulle tulee huono olo. Tällöin sinulle on syntynyt väärä yhteys. DNRS-ohjelmassa ajatuksena on purkaa niitä vääriä yhteyksiä ja luoda uusia. Siksi puhutaan preesenssissä hyvästä muistosta ennen sairautta ja myös preesenssissä jostain tulevaisuuden jutusta, joka voi olla arkinen tilanne esimerkiksi 3kk päästä. Keho ei tiedä tapahtuuko jokin tilanne nyt vai onko se käynyt aikaisemmin. Pelkät harjotteet eivät tietenkään riitä, vaan suhtautuminenkin pitää muuttua. Sinä aikana, kun tekee harjotteita ei saisi esim. kuunnella toisten murheita, katsoa rankkoja elokuvia ja tehdä mitään sellaista avoille raskasta.

21 kommenttia:

 1. Hei Silja, voinko linkata blogisi Maria Nordinin Kotitalouskriisi-blogiin, siellä on juttua DNRS:stä, ja tässä sinun kirjoituksessasi käy hyvin ilmi, millaisia harjoitukset ovat? Tosi mahtavaa, että ole löytänyt itseäsi auttavan keinon ja tullut sen avulla parempaan kuntoon, tsemppiä ja hyvää vointia jatkossakin! :) T. Sanna

  VastaaPoista
 2. Voi ei, olin niin hidas, että kommentointimahdollisuus poistettin jo viimeisimmästä DNRS:ää käsitelleestä kirjoituksesta, mutta heti, kun siitä tulee taas puhetta, linkkaan blogisi mukaan Kotitalouskriisin kommentteihin, kiitos, että se käy! :)

  VastaaPoista
 3. Mistä tuon dvd saa ja onko sitä suomeksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://retrainingthebrain.com

   Yllä olevasta osoitteesta voi tilata. :)

   Poista
  2. Ja nykyisin saa myös suomeksi tekstitettynä. Vielä silloin, kun itse tilasin ei saanut.

   Poista
 4. Hei Sijla, Tiedätkö jonkun joka olisi valmis jo myymään oman "käytetyn" DNRS pakettinsa, suomenkielisillä teksteillä. Onko kirja välttämätön mielestäsi? Jos joku myy niin otapa yhteyttä anna21459@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Heips! Ihanaa että olet hyötynyt ja kirjotat tästä. Mä suunnittelen just paketin tilaamista itselle. Kuinkahan tarkkaa tuo suhtautuminen elämään on.. tarkoitan kun teen töitä lähihoitajana, johon sisältyy toki murheiden kuuntelua. Ei tällä hetkellä kyllä yhtään niin paljon kuin aikaisemmin on ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Ei tuo asia voi kuitenkaan esteenä olla harjoitteiden tekemiseen. Jos pystyt tuossa tapauksessa keksimään keinoja, miten pystyisit nämä murheiden kuunteluista sinulle aiheutuvat tunteet sivuuttamaan ainakin edes jotenkin. Se on yksi keino.
   Kuitenkin puolen vuoden aikana harjoitteita tehdessä eletään normaalia elämää ja elämään kuuluu, että välillä törmää ikäviä asioita. Uskon siis, että suhtautuminen on paljon tärkeämpää. Itsekäs saa ja pitää olla näitä tehdessä. 😊

   Ohjeet on aika tiukat tässä, mutta uskon että senkin tarkkuus riippuu vähän siitä mihin vaivaan harjoitteita alat tekemään.

   Poista
  2. Kiitos! Näin mä vähän itsekin ajattelin. Opettelen myös olemaan itsekäs sopivasti ja tarpeeksi 😊
   Tänään tuli paketti. Ei ole lähitulevaisuudessa neljän päivän "lomaa", joten enköhän vain aloita katsomaan dvd:itä ja treenaamaan ahkerasti normielämän puitteissa..katsotaan sitten mistä pitää nipistää pois, että aivot saa myös lepoa riittävästi.
   Kiitti vielä sulle! :) hyvää viikonloppua!

   Poista
  3. Juuri näin! Tsemppiä paljon harjoitteisiin! :)
   Voit laittaa aina viestiä, jos tulee jotain kysyttävää. Vastaan mielellään parhaani mukaan.

   Facessa on muuten DNRS Finland -ryhmä josta voi esimerkiksi saada hyviä vinkkejä.

   Poista
 6. Heippa! Menetelmä alkoi kiinnostaa kovasti mutta opiskelijana ei ole tällä hetkellä laittaa niin paljon rahaa. Satutko siis vielä tietämään ketään tai mistä voisi ostaa paketin käytettynä? Sähköpostini on sofia.teerikorpi@hotmail.com

  VastaaPoista
 7. Hei Silja, tiedätkö olisiko joku myymässä tai voisiko jostain ostaa käytettynä tuon DNRS-paketin? Osoitteeni on vanttin3n@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Hei! Minäkin olisin kiinnostunut ostamaan käytetyn paketin. Jos yhä tiedät mistä sellaisen voisi saada, tässä osoitteeni: tepsutellervo@gmail.com. Suurkiitos! T. Tellervo

  VastaaPoista
 9. Laitan tähän nyt yhteisesti, kun kyselyitä on tullut niin paljon. Kysyntä on käytetyille paketeille suuri. Niitä on siis vaikea mistään löytää. Välillä olen nähnyt DNRS FINLAND -Facebook-ryhmässä paketteja myynnissä, mutta niitäkään ei viime aikoina siellä ole ollut. Helpointa on ostaa netistä paketin.

  VastaaPoista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Varmaa vastausta en nyt muista kysymykseesi, mutta se ehkä vähän riippuu ongelmista, mitä voi tehdä yhtä aikaa ja mitä ei. Tai jos niitä tekee yhtä aikaa se voi viedä vähän enemmän aikaa, mutta voi kyllä onnistua.

   Tunnen jonkun verran henkilökohtaisesti ihmisiä, jotka ovat saaneet avun ohjelmasta, mutta seuraan aktiivisesti esimerkiksi facebookin ryhmää, jossa päivittäin kerrotaan saaneen apu. Näitä siis kuitenkin minulla tiedossa useampi sata. Kertaakaan en ole kuullut kenenkään sanovan, ettei harjoitteet olisi auttanut ja uskon että jos näin olisi ollut, joku olisi tuonut asian esille viimeistään pakettia myydessään. On tuo kuitenkin sen verran iso satsaus.

   Pidän silmät auki. :)

   Poista
 11. Hei Silja;)
  Onko sinulla tietoa mistä voisi löytyä käytetty dnrs paketti?
  Terveisin : Essi

  VastaaPoista